"A siker mindig akkor kopogtat, ha az ember nem ragaszkodik hozzá görcsösen" - interjú Budai Lotti írónővel

Megosztás:

blog image

A divattörténet és a történelem iránti rajongása volt az, ami Budai Lotti történelmi regényírót, nőtörténeti kutatót 2015-ben az írás felé terelte. Gyerekkora nagy részét Budapesten töltötte. Jogi egyetemet végzett, de sosem praktizált. Sokszínű író, akinek a változatosság és a tanulás az éltetőereje. Az írónővel beszélgettünk.

Mik azok az inspirációk vagy élmények, amik arra sarkallták, hogy íróvá váljon? Van-e számára meghatározott rituálé vagy szokás a kreatív munkához? Hogyan tekint vissza az írói pályája kezdetére? Milyen tanácsot adna azoknak a kezdőknek, akik szeretnének írni? Minderről mesélt nekünk.

 

1. Mik azok az inspirációk vagy élmények, amik arra sarkalltak, hogy íróvá válj? Mikor és hogyan döntötted el, hogy író leszel?

Nekem ez egy elég spontán tett volt, nem is döntés. Egész egyszerűen valamikor 2015 táján nem találtam azt a történelmi regényt, amit szívesen olvastam volna, viszont tudtam, hogy milyenre vágyom. Így arra gondoltam, mi lenne, ha megírnám… Egészen belefeledkeztem az alkotás folyamatába és mire feleszméltem, készen lett egy könyv, amire legnagyobb meglepetésemre egyből találtam kiadót is.

 

2. Történelmi regényíróként és nőtörténeti kutatóként mi volt az a három legérdekesebb információ, amivel találkoztál nőtörténelem kapcsán?

Ha sorba kéne tenni, akkor ezek lennének azok:

1/ Szűzhártya, mint olyan nem is létezik, azt lényegében „feltalálta” egy XV. századi itáliai orvos.

2/ Élete egy pontján, az összes nő, aki nem felelt meg a rárótt szerepe elvárásainak megkapta a szajha vagy boszorkány jelzőt.

3/ Az orvostudomány legalább 1000 évig meg volt győződve róla, hogy a nők méhe vándorol a testben.

 

3. Van-e számodra meghatározott rituálé vagy szokás a kreatív munkához?

A nyűglődésen és a szenvedésen kívül, hogy „ez a könyv senkit nem fog érdekelni”, nincs. :)

 

4. Hogyan tekintesz vissza az írói pályád kezdetére? Milyen tanácsot adnál azoknak a kezdőknek, akik szeretnének írni és kiadni könyveiket?

Ne az eredményre koncentráljanak. A siker mindig akkor kopogtat, ha az ember nem ragaszkodik hozzá görcsösen. Az alkotást, a cselekvést kell élvezni és nem az eredményt várni.

 

5. Mik a legnagyobb kihívásaid és örömeid az írás során?

Ennél biztosan, valamilyen „művésziesebb” választ kellene adni, de őszinte leszek: mostanában főként fizikai kínjaim vannak az írás során. Alagút szindróma, fájó nyak, elferdült gerinc, derékfájás. Ami pedig a legnagyobb örömöm: amikor olyan szálak érnek össze egy-egy történetben, amelyekről még én sem tudtam az elején, mi lesz a céljuk.

 

6. Van-e olyan karakter vagy történet, amely különösen közel áll a szívedhez, és miért?

Mindegyiket nagyon szeretem, de ami a leginkább megérintett az a női szexualitás történetéről, illetve a leszajházott nőkről, Zubor Rozival közösen írt könyveim. Ezek a legmegrázóbbak, amelyek bemutatják patriarchátus nőknek okozott sérüléseit.

 

7. Hogyan látod a könyveid és az írásaid hatását az olvasókra? 

Úgy látom, nagyon mélyen megérinti őket főleg a nőtörténeti témájú írásaim. Egyre több jelenségre, hátramaradt, avítt hiedelemre és berögződésre lesznek tudatosak.

 

8. Milyen üzeneteket szeretnél átadni műveiddel?

Amit a legfontosabb üzenetemnek tartok: mindig tedd fel a kérdést, hogy “miért?”. Akár nőtörténetről, akár a hétköznapi életünkről van szó, sose fogadjunk el olyan válaszokat, hogy például “ez a szokás” vagy “ez mindig is így volt”.

 

9. Hogyan kutatod és készíted el háttéranyagaidat a regényeidhez? 

Természetesen elég sok időt töltök könyvtárakban, és az internet bugyrait túrva.

 

10. Milyen terveid vannak a jövőre vonatkozóan? Van-e olyan könyv vagy projekt, amit különösen izgatottan vársz?

Éppen nagy erőkkel írom az Öt érzék sorozat harmadik kötetét, amely egy viasz szobrász nő életéről szól a francia forradalom idején. Illetve különösen izgatottan írom a Zubor Rozival közös könyvsorozatom folytatását, amelynek soron következő része A micsoda szinglik voltak.

 

Budai Lotti digitális kötetei megtalálhatóak a DiBook virtuális polcain! Érdemes megnézni a kínálatot!

Szeretnéd megosztani a könyvekkel kapcsolatos élményeidet másokkal, és inspirációt meríteni a következő olvasmányodhoz? Szeretnél kedvezményes ajánlatokat kapni, nyereményjátékokon és kihívásokon részt venni? Csatlakozz a DiBook Digitáliskönyv-klubhoz!

 

Előző

"Fontosnak tartom, hogy a könyveimnek legyen mondanivalója" - interjú Marilyn Miller írónővel

Következő

Újdonságok és klasszikusok - a Libri és Líra Kiadói Csoportok e-könyvei a DiBookon