Írónők, akiket érdemes megismerni

Megosztás:

blog image

Sokáig a férfi alkotók voltak többségben, mivel a nők társadalmi helyzete nem tette lehetővé, hogy részt vegyenek az irodalmi életben. Nem kapták meg azt a lehetőséget és figyelmet, ami egy férfinak járt. Leginkább ennek köszönhető, hogy sok női író nem mert színre lépni, csupán az asztalfióknak írt. Ma már mindkét nem képviselői ugyanolyan jelentőséggel bírnak az irodalomban. Sokféle műfajban nyújtanak kiemelkedő teljesítményt a hölgyek, hatásuk tagadhatatlan, mivel a műveikben más érzéseket és világlátást fogalmaznak meg, mint a férfiak. Bemutatunk néhány írónőt, akiket érdemes megismerni.

Borsa Brown

Borsa Brown fontos alakja a kortárs írói színtérnek. Romantikus, erotikus történetei nemcsak szórakoztatnak, hanem kiemelik az emberi kapcsolatok fontosságát és a társadalmi problémákra is felhívják a figyelmet. Legtöbb regényében a lélektan a legerősebb, az intim pillanatok megelevenítésénél is a lélekre helyezi a hangsúlyt. Történeteiben általában kényes témákat feszeget. Az írónő célja, hogy a könyvei olvasásakor megszűnjön a külvilág, és egészen más dimenzióba lépjen az olvasó. Első könyve 2013-ban jelent meg A maffia ágyában címmel. Olyan művek követték mint például a Védelem, az Álszemérem, a Bajban Dubajban, a Misszió, a Párban Nápolyban, A szárd szikla, Gyalázat és hit és A végzet.

 

Karády Anna

Karády Anna jogászból vált történelmi romantikus íróvá. Gyermekkorát a Balaton mellett töltötte, majd a fővárosban tanult jogot. Az egyetem elvégzése után szakmai publikációkat és tudományos munkákat írt. Első regénye 2021-ben jelent meg A füredi lány címmel. A Cigányélet grófi módra című novella követte, majd pedig az első regény folytatása: A füredi földesúr. Az A füredi lány-sorozat lezáró része, az A füredi gyermek 2022 nyarán került a polcokra. A Zserbó-sorozat két kötete, A múlt tengerén és A háború tengerén című könyvek pedig 2023-ban jelentek meg.

 

Budai Lotti

Budai Lotti Szolnokon született, de élete nagy részét Budapesten töltötte. Jogot,  művészettörténetet és divattervezést tanult. Történelmi romantikus regényeiben kiemelt figyelmet fordít a részletek korhű megjelenítésére. Köteteiben a szerelem és az ármány tökéletes egyvelegével nyűgözi le az olvasókat. Népszerű írásai közé sorolható például A borostyánszemű, A szerelem rabszolgái, Ágyas és úrnő, Tök-életlen életek és A szamuráj lánya sorozatai.

 

Fábián Janka

Fábián Janka Vácott született, de Miskolcra járt egyetemre, majd pár évvel később az Eötvös Loránd Tudományegyetem francia szakán szerzett oklevelet. A lista jól mutatja, hogy a magyar írónők közkedvelt műfaja a történelmi romantika, ez alól Fábián Janka sem kivétel. Írói álnevét a nagymamája, Fábián Johanna (Janka) iránti tiszteletből vette fel. Népszerű írásai közé sorolható Az Anna-bál szerelmesei és A könyvárus lány.

 

Palotás Petra

Palotás Petra kommunikáció és germanisztika szakon szerezte a diplomáját. 16 éven át műsorvezetőként dolgozott, azonban pár éve az írás lett a fő hivatása. Romantikus történelmi regényeket ír, lebilincselő történetmesélési képességével minden olvasót lenyűgöz. Népszerű kötetei közé tartozik például az Igazgyöngyök, a Lélekszirmok, a Vénasszonyok nyara, valamint a Szárnyaszegett pillangók, a Recepciós kisasszonyok, és a Hamburgi regények sorozatai.

 

Julia Quinn

Julia Quinn amerikai romantikus-történelmi író, pályafutása során számos elismerést szerzett. Egyedi stílusa minden olvasót lenyűgöz, regényei rendszeresen szerepelnek a New York Times bestsellerlistáján. Történeteit több mint 40 nyelvre fordították le, feminista életszemlélete minden művében érezhető. Minden alkotásában jelen van a társadalomkritika és az irónia. Olyan izgalmas és romantikus könyveket köszönhetünk neki, mint például A Bridgerton család, a Rokesby család, és a A korona szolgálatában. 

 

Szeretnél olvasni a bemutatott írónőktől? Nézd meg az e-könyvekből és hangoskönyvekből álló kínálatunkat, ahol jó pár regényük megtalálható!

 

Oszd meg a könyves élményeidet! Csatlakozz a DiBook Digitáliskönyv-klubhoz! A csoportban megoszthatod a regények világával kapcsolatos élményedet és véleményedet, valamint inspirációt meríthetsz.

Előző

Pierce Brown a Vörös lázadás sorozatában lenyűgöző világot teremtett

Következő

Jo Nesbø - a skandináv krimi koronázatlan királya