Jo Nesbø - a skandináv krimi koronázatlan királya

Megosztás:

blog image

Jo Nesbø az egyik legnépszerűbb író, akiért olvasók milliói rajonganak Csavaros, hátborzongató történeteit több millió példányban adták el világszerte. Idén jelentették be, hogy a Harry Hole-kötetek ötödik részéből, a Boszorkányszög című regényből Netflix-sorozat készül. Cikkünkben végigvesszük Jo Nesbø rendkívül izgalmas útját a kezdetektől a világsikerig.

A kezdetek

Jo Nesbø 1960-ban Norvégiában született. Kiskorától foglalkoztatta a történetek kitalálása. Tinédzserként a labdarúgás volt a mindene, ígéretes tehetségként indult, de sérülés miatt a sportkarrierről le kellet mondania. Ezt követően katonának szerződött három évre, majd pedig közgazdásznak tanult. Később pénzügyi elemzőként és újságíróként is dolgozott.

 

A ‘90-es években öccsével zenekart alapított, országos ismertséget zenészként és dalszövegíróként szerzett. Olyan albumokon működött közre, amelyek több alkalommal vezették a norvég sikerlistákat. 1997-ben úgy érezte, hogy kimerült, és hat hónapra Ausztráliába utazott feltöltődni.

 

A hosszú repülőúton kezdte el írni első regényét. Ekkor alkotta meg az alkoholizmussal küzdő, öntörvényű, szabályokkal nem törődő, de szakmájában zseniális Harry Hole alakját. A kéziratát álnéven küldte el a kiadóhoz, mert nem akarta, hogy a zenészként szerzett ismertsége befolyásolja a döntést. Az első regénye, a letehetetlen és lebilincselő Denevérember 1997-ben jelent meg. A kötettel szinte azonnal sikeres lett, elnyerte a legjobb skandináv krimiért járó díjat is.

 

Skandináv krimik és gyermekkönyvek

A norvég krimiírót az új Stieg Larssonként emlegetik. Könyveit több mint 50 nyelvre fordították le, és több millió példányban adták el világszerte. Munkásságát a világsiker mellett számos díjjal is elismerték. Hátborzongató regényei összetett karakterek és társadalmi problémák köré épülnek, jellemző rájuk a duplacsavaros cselekmény. Bátran közelít olyan témákhoz, mint a drogfüggőség, a korrupció, a bevándorlás és a prostitúció.

 

A Harry Hole-könyvek hozták meg számára a sikert. A sorozatnak összesen 13 kötete jelent meg, ezek sorrendben: Denevérember, Csótányok, Vörösbegy, Nemeszisz, Boszorkányszög, A megváltó, Hóember, Leopárd, Kísértet, Police, Szomjúság, Kés és Vérhold.

 

Jo Nesbø nemcsak a skandináv krimik terén jeleskedik, gyermekkönyveket is ír, amelyeket abszurd humor és izgalmas cselekmény jellemez. A Doktor Proktor-kötetek kétbalkezes professzoráról először a kislányának mesélt. A sorozat: Doktor Proktor pukipora, Idővihar a kádban, Szeleburdi világvége, A nagy aranyrablás, (Dermesztően) csendes éj. A történetekből Norvégiában mesefilm is készült.

 

Netflix-sorozat Jo Nesbø regényéből

A Hóember című regényét 2017-ben filmvászonra vitték, de a kritikusok nem fogadták nagy lelkesedéssel, mert hiányzott belőle a Nesbø-kötetek atmoszférája. A hollywoodi adaptáció esetében nem nyúltak jól a kiváló alapanyaghoz a készítők.

 

Idén jelentették be, hogy újra megpróbálkoznak a legnépszerűbb skandináv nyomozó kalandjainak megfilmesítésével. Netflix-sorozat készül a Harry Hole-kötetek ötödik részéből, a 2003-ban megjelent Boszorkányszög című regényből. Ezúttal nem követik el azt a hibát, amit a Hóember adaptálásakor, most Jo Nesbø is részt vesz a munkában forgatókönyvíróként.

 

A Boszorkányszög című regény egy nő meggyilkolásával veszi kezdetét. A mintarendőr Tom Waaler mellé az öntörvényű Harry Hole-t nevezik ki az ügy megoldására. Azonban jóval bonyolultabb az eset, mint azt elsőre gondolták, ugyanis a holttest egyik ujját levágták, a szemhéja alá pedig egy vörös gyémántot rejtettek. Újabb gyilkosságokra is sor kerül, így hamar egyértelművé válik, hogy egy sorozatgyilkost keresnek.

 

Jo Nesbø e-könyveit és hangoskönyveit megtalálod a virtuális polcainkon, érdemes beszerezni néhány regényt!

 

Szeretnéd megosztani könyves élményeidet, és inspirációt meríteni a következő olvasmányodhoz? Csatlakozz a DiBook Digitáliskönyv-klubhoz, az online olvasók közösségéhez!

Előző

Írónők, akiket érdemes megismerni

Következő

Környezetbarát irodalmi élmény