Környezetbarát irodalmi élmény

Megosztás:

blog image

Pár nap múlva, április 22-én lesz a Föld napja, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetünk védelmére. Ebből az alkalomból részletesen foglalkozunk az e-könyvek és a hangoskönyvek nyújtotta környezetbarát irodalmi élménnyel. Eláruljuk, hogy milyen előnyöket adhatnak a digitális olvasmányok, és arra is kitérünk, hogy veszélyben vannak-e a hagyományos olvasnivalók.

 

Az előnyök

 

A digitalizáció a könyvek világában is teret hódított magának. Az e-könyvek és a hangoskönyvek nagy hatással vannak az életünkre, számos előnyük mutatkozik. Például tárolás szempontjából is jó választásnak bizonyulnak, ugyanis nincs szükség szekrényre a tárolásukhoz. Ezeknek a köteteknek nincs súlyuk, a megjelenítéshez szükséges eszközök pedig könnyűek, kis méretűek, egyszerűen szállíthatóak. 

Több ezer történet kényelmesen elfér rajtuk, így nem kell többé külön táskát cipelni az olvasmányok miatt a nyaralások során. Elektronikus olvasásra használható például az e-könyv-olvasó, a laptop, a tablet, valamint az okostelefon. Az online kötetek további nagy előnye, hogy a papír változatokhoz képest kedvezőbb az áruk. Ez annak köszönhető, hogy nincs papír-, illetve nyomdaköltség, ráadásul a forgalmazás díja is jelentős mértékben kedvezőbb. 

Nem véletlen, hogy nemcsak hazánkban, hanem világszerte is nagy népszerűségnek örvendenek a digitális olvasmányok. Személyre szabható olvasási élményt kínálnak a digitális könyvmolyok számára. Bárhol és bármikor olvashatóak vagy hallgathatóak a tartalmak, kényelmesen magunkkal tudjuk vinni a kedvenc történeteinket. Nem kell hagyományos köteteket cipelni, hiszen egy egész könyvtár elfér az eszközökön.

 

A hagyományos olvasás helyzete

 

A bevezetőben ígértük, hogy arra is kitérünk, hogy veszélyben van-e a hagyományos olvasás. Az elektronikus könyvek és a hangoskönyvek elterjedésével némiképp változtak az olvasási szokások. Kutatások is bizonyítják, hogy a digitális történeteket kedvelők többet olvasnak, nagyobb az olvasási kedvük. 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a papíralapú kötetek eltűnnek. Csupán arról van szó, hogy a számuk jelentős mértékben csökkenhet. Ugyanúgy, ahogy a mozi és a televízió is megmaradtak, annak ellenére, hogy elterjedtek a streaming szolgáltatók. Szóval az elektronikus és a papíralapú könyvek békésen megférnek egymás mellett. Mindkét változatnak megvan a maga közönsége.

 

A környezet védelme

 

Az e-könyvek és a hangoskönyvek környezetbarát mivoltáról is érdemes szót ejteni. A nyomtatott változatokhoz képest környezettudatos alternatívát jelentenek, mivel papírmentesek. Az elektronikus olvasmányok előállításához nincs szükség környezeti beavatkozásra, míg a papíralapú kötetek előállításához fákat kell kivágni. 

Fontos hangsúlyozni, hogy az e-könyv-olvasót felelősséggel és tudatosan kell használni, nem kell évente lecserélni a legújabb modellre, ha a régin is lehet még köteteket tárolni. Amennyiben meghibásodik, nem működik, és cserére kell sort keríteni, akkor törekedni kell arra, hogy környezettudatosan történjen. Ez azt jelenti, hogy a kijelölt hulladékgyűjtőbe kell leadni az elektronikai hulladékot, hogy újra fel tudják használni, továbbá az új vásárlása során mindenképpen érdemes garanciális darabot választani.

 

Szeretnél beszerezni néhány olvasnivalót? Nézz szét a kínálatunkban, válogass több mint 23 ezer e-könyv és hangoskönyv között! A rendelés leadását követően pedig csatlakozz a DiBook Digitáliskönyv-klubhoz, az online olvasók közösségéhez! Oszd meg a tagokkal az olvasási élményeidet, és szerezz inspirációt a következő olvasmányodhoz!

Előző

Jo Nesbø - a skandináv krimi koronázatlan királya

Következő

"Az írói pályám kezdete nem volt kifejezetten könnyű, mert tele volt buktatókkal és elutasítással" - interjú Leiner Laurával