"Az írói pályám kezdete nem volt kifejezetten könnyű, mert tele volt buktatókkal és elutasítással" - interjú Leiner Laurával

Megosztás:

blog image

Leiner Laura ma Magyarországon az egyik legnépszerűbb regényíró, könyveiért rajonganak a fiatal olvasók. 2010-ben robbant be a köztudatba a Szent Johanna gimi című ifjúsági naplóregény-sorozatával. A könyvei általában a sikerlisták élére kerülnek. Az írónővel beszélgettünk.

Az interjú során elárulja, hogyan tekint vissza az írói pályája kezdetére, és azt is, hogy milyen tervei vannak a jövőre vonatkozóan. Megosztja velünk, hogy van-e olyan karakter vagy történet, amely különösen közel áll a szívéhez.

 

1. Mik azok az inspirációk vagy élmények, amik arra sarkalltak, hogy íróvá válj? Mikor és hogyan döntötted el, hogy író leszel?

18 év koromban kezdtem az első könyvem. Nem volt különösebben tudatos döntés, csak eszembe jutott egy történet, ami napról napra egyre csak nőtt és formálódott bennem, így elkezdtem megírni. A befejezést követően nem sokkal később meg is jelent Remek! címmel. Azóta írok regényeket. :)

 

2. Van-e számodra meghatározott rituálé vagy szokás a kreatív munkához?

Nincs, csupán annyi, hogy addig nem kezdek neki a történeteimnek, amíg teljesen fel nem építem magamban az egészet. 

 

3. Hogyan tekintesz vissza az írói pályád kezdetére? Milyen tanácsot adnál azoknak a kezdőknek, akik szeretnének írni és kiadni könyveiket?

Az írói pályám kezdete nem volt kifejezetten könnyű, mert tele volt buktatókkal és elutasítással, amikből rengeteget tanultam, és ezek a tapasztalatok sokat segítettek a későbbiekben.

Kezdő íróknak mindenképpen azt tanácsolnám, hogy higgyenek a saját történeteikben, merjék megírni és megmutatni a világnak. :)

 

4. Mik a legnagyobb kihívásaid és örömeid az írás során?

A legnagyobb kihívás nálam minden esetben a terjedelem betartása, mert rendszerint (nagyon sokkal) túllépem az előre tervezett oldalszámot. :D A legnagyobb öröm pedig egyértelműen az írás teljes folyamata, az első oldaltól az utolsóig, az összes mélységgel és magassággal.

 

5. Van-e olyan karakter vagy történet, amely különösen közel áll a szívedhez, és miért?

Mindegyik könyvem külön helyet foglal el a szívemben, főként, mert minden történetem, annak írása, majd a megjelenése is az életem egy-egy fontos, arra a könyvre épülő időszakához köthető, így mindegyiket máshogy és másért szeretem. Ennek ellenére mégis mindig a következő könyvem és szereplői állnak a legközelebb hozzám, mert “ők még olyankor velem vannak” és aktív részesei az életemnek.

 

6. Hogyan látod a könyveid és az írásaid hatását az olvasókra? 

Bízom benne, hogy a könyveim az olvasók számára szórakoztatóak, és néhány óra kikapcsolódást nyújtanak akkor, amikor egyszerűen csak szeretnének egy kicsit máshol lenni. :) 

 

7. Milyen üzeneteket szeretnél átadni műveiddel?

Leginkább a nem vagy egyedül” érzést, hogy a viccesebb/könnyedebb részeken túl az olvasók a szereplőim gondolatát, vagy éppen a velük történteket látva érezzék, hogy nincsenek egyedül egy-egy szituációval, dilemmával, vagy problémával kapcsolatban.

 

8. Hogyan kutatod és készíted el háttéranyagaidat a regényeidhez? 

Ez a történettől függ, rendszerint a neten végzem a kutatómunkát, és nézek utána a lehető legalaposabban az adott témának, de ha szükséges a hangulat szempontjából, akkor elmegyek a helyszínre is.

 

9. Milyen terveid vannak a jövőre vonatkozóan? Van-e olyan könyv vagy projekt, amit különösen izgatottan vársz?

Igen, nagyon várom a könyvheti kétnapos dedikálásomat, illetve az új könyvem megjelenését is.

Nagyon szépen köszönöm az interjút. :)

 

2024 április 22-én és 23-án 20%-os kedvezményt biztosítunk minden Leiner Laura e-könyvre! Érdemes megnézni a kínálatot!

Oszd meg könyves élményeidet más olvasókkal, meríts inspirációt a következő olvasmányodhoz! Csatlakozz a DiBook Digitáliskönyv-klubhoz! Nyereményjátékokkal, kedvezményes ajánlatokkal, kihívásokkal és ajánlókkal várunk!

Előző

Környezetbarát irodalmi élmény

Következő

Kihagyhatatlan krimi és thriller e-könyvek