Az olvasást nem lehet elég korán elkezdeni. Az esti mesét már két éves kortól megértik a gyerekek, a szülők kedves, mesélő hangja viszont már egészen csecsemőkortól kiváló altató számukra. A nagyobbaknak bonyolultabb mesék valók, a kis- és nagykamaszok pedig már maguk válogathatnak az ifjúsági irodalomban. Mivel az olvasás szeretete már gyermekkorban kialakul, nem csoda, hogy rendkívül széles választék áll a gyerekek és szüleik rendelkezésére. 

A DiBook választéka jelenleg több mint háromszáz gyermek és ifjúsági e-könyvet tartalmaz, a kisgyerekeknek szánt meséktől egészen a majdnem felnőtt történetekig. 

Benedek Elek meséi a gyerekek szívéhez szólnak, játszva tanítanak. Ki ne ismerné a Többsincs királyfit? Dorota Skwark szerkesztésében pedig régi klasszikus Andersen-meséket olvashattok esténként, vagy akár fényes nappal. Te is biztosan ismerted a Fülemülét. Ne hagyd, hogy a gyermeked nélküle nőjön fel! 

A kamasz gyermeknek már rengeteg kérdése van, mégsem meri feltenni őket. A romantikus kapcsolatok ebben a korban alakulnak ki először, nem véletlen tehát, hogy róluk, hozzájuk is szól az ifjúsági romantikus irodalom. Egyik legnagyobb magyar képviselője Leiner Laura, aki az ifjúság nyelvén, izgalmas történetekbe foglalja a kamaszok mindennapi problémáit. Ha a gyermeked nem ismerné, a Bízz bennem című kötet kiváló bevezetés az írónő munkásságába.

A fantasy iránt érdeklődőknek sem kell megállniuk a Harry Potternél – bár a rajongók számára kiváló csemege a Grindelwald bűntettei J. K. Rowlingtól. De egyre több fantasy szól nekik is, és ezek a mesék már a felnőtteknek is kitűnő kikapcsolódást nyújtanak. Erre tökéletes példa Philip Pullmannak Az Úr sötét anyagai trilógiája, amelyből egy elvetélt hollywoodi próbálkozás után az HBO is sorozatot készített. A változtatások azonban ott is szembetűnőek. Ha meg akarod ismerni az eredeti történetet, akkor érdemes kiválasztani Az arany iránytű című, sorozatkezdő regényt, de az író további munkássága is hasonlóan magas színvonalú regényeket ígér.

Az ifjúsági kalandregények palettája rendkívül széles, és megtalálhatóak köztük Gerald Durrell klasszikusai – egyebek között a Családom és egyéb állatfajták című kötet, de a kötelező és ajánlott olvasmányokat keresők is bizalommal nézhetnek szét a kategóriában.  Ha pedig elkapott a Netflixen futó Riverdale sorozat, akkor feltétlenül olvasd el az előzményeit, A kezdet címmel!

A krimik ifjú rajongóinak Enola Holmes eseteit ajánljuk, amelyeket Nancy Springer vetett papírra – hogy aztán e-papíron, vagy akár telefonon is tökéletes és izgalmas kikapcsolódást nyújtsanak.

Legyen a gyermeked kicsi, nagy, vagy már jóformán felnőtt, a DiBook e-könyv kínálatában biztosan talál kedvére való történetet! És egy kis nosztalgia számodra is belefér.