Stephen King, a horror királyának munkássága

Megosztás:

blog image

Ha meghalljuk Stephen King nevét, akkor a borzongás és a rettegés jut eszünkbe. A legendás író neve egyet jelent a horror irodalommal. Honnan indult korunk egyik legsikeresebb szerzője? Miért vált az egyik legnagyobb hatású íróvá a modern irodalomban? Minek köszönhető, hogy stílusával évtizedek óta lebilincseli az olvasókat? A cikkben Stephen King munkásságával foglalkozunk.

Kidobta a kukába, majd meggazdagodott belőle

Stephen King 1947-ben született Portland városában. Amikor kétéves volt, édesapja elhagyta a családot. Onnantól édesanyjának saját erejéből kellett eltartania magát és a két gyermekét. Ekkoriban gyakran kellett költözniük, és sokat nélkülöztek. King már 7 éves korától kezdve írt történeteket. 13 éves korában talált egy dobozt az otthonában, amelyben édesapja befejezetlen kéziratai voltak. Ez meghatározó élmény volt számára. Az apa, ha mást nem is, tehetséget biztosan adott a fiának. 

Első novellája, a The Glass Floor 1967-ben jelent meg. Néhány évvel később elkezdett dolgozni életművének központi regényfolyamán, a 8 részes A setét torony-sorozaton, amelynek 1982-ben jelent meg az első kötete. Ezt követően kevés ideje maradt az írásra, nagyon messze járt attól, hogy pusztán ebből meg tudjon élni. Első sikerei előtt is írt már regényeket, ezeket később átdolgozta, és Richard Bachman álnéven jelentette meg. 

1973-ban elfogadták a Carrie című regénye kéziratát, és 400 ezer dolláros rekordösszegért a New American Library megvásárolta a szerzői jogokat. Érdekesség, hogy ennek első kéziratát King kidobta a szemétbe, mert nem volt vele elégedett. Felesége vette észre és halászta ki a kukából, majd azt kérte a férjétől, hogy folytassa a történetet, mert neki tetszik, és azt érzi, hogy sikeres lesz. Az író szerencsére hallgatott rá, és nekiállt megalkotni a művet.

Egy csapásra ismertté tette Stephen King nevét a Carrie kirobbanó népszerűsége. Ráadásul a regényből 1976-ban filmet is készítettek. A siker hatására King úgy döntött, hogy otthagyja a munkahelyét és minden idejét az írásnak szenteli. Még ma is alkot, számos díjat és elismerést kapott az évek alatt.

 

Írói stílusa azonnal felismerhető

Stephen King fontosnak tartja a folytonosságot, az apró részletek kidolgozását, valamint a visszatérő elemeket és szereplőket a műveiben. Írásai között sok rejtett és nyílt kapcsolódási pont, átfedés van. Történeteiben rengeteg utalás található az amerikai kultúrára és történelemre. Visszatérő eleme a történeteinek az erőszak, a rasszizmus, a vietnámi háború és a természetfeletti jelenségek. 

King karrierje az első regénye, a Carrie kiadása óta töretlen, ám ezzel a művel beskatulyázták őt a horror műfajába. Gyakran csak horroríróként emlegetik, ám munkássága jóval szélesebb körű ennél. A krimi, a fantasy és a sci-fi műfajában is megcsillogtatta a tehetségét.

 

A félelem nemcsak a szörnyekről szól

Stephen King életműve rendkívül gazdag, de néhány kötete kiemelkedik, például A ragyogás, Tündérmese, Az, A remény rabjai és A setét torony-sorozat. Negyvennél is több nyelvre lefordították a műveit, és több mint 400 millió példányban keltek el világszerte. Szinte évente adott ki új művet, majd 2002-ben bejelentette, hogy a tempóból visszavesz, és nem jelenteti meg minden elkészült regényét.

Történeteiből számtalan adaptáció készült filmek, sorozatok és színdarabok formájában. Szinte az összes művéből készült tévé- vagy mozifilm, illetve sorozat. Sajnos ezek többnyire gyenge eredményt hoztak, sok esetben teljesen eltértek a film alapjául szolgáló műtől. Azonban akad egy-két kivétel, amelyek hatalmas sikert arattak. Ide sorolható például A remény rabjai, a Tortúra és A halálsoron

 

Stephen King történetei megmutatják, hogy a félelem nemcsak a szörnyekről szól, hanem az emberi lélek sötétségeiről, amelyekkel mindannyian szembenézünk az életünk során. Regényei az emberi félelmek és vágyak legmélyebb rétegeit tárják fel. Nem csupán borzongatnak, hanem gondolkodásra is késztetnek.

Ha rajongsz a lebilincselő történetekért, ne hagyd ki Stephen King regényeit! Digitális könyveit nálunk is be tudod szerezni!

Előző

"Minden történetemre hatással van az életem" - interjú Palotás Petra írónővel

Következő

"Az alkotó embert az olvasók teszik íróvá" - interjú John Cure íróval