"Mindig öröm kedves, szeretetteljes, pozitív visszajelzést kapni" - interjú Ludányi Bettinával

Megosztás:

blog image

Az interjú során elárulja, hogy melyek azok az inspirációk vagy élmények, amelyek arra sarkallták, hogy íróvá váljon. Azt is elárulja, hogy mi inspirálta arra, hogy főként pszichológiai krimi és thriller történeteket írjon. Továbbá azt is megosztja velünk, hogy van-e olyan karakter vagy történet, amely különösen közel áll a szívéhez. Az írónővel beszélgettünk.

Ludányi Bettina már gyermekként is imádta a könyveket. Első regénye 2017-ben jelent meg Az egyetlen menedék címmel. Onnantól kezdve nem volt megállás, az írás az élete szerves részévé vált. Többek között olyan izgalmas regények kapcsolódnak a nevéhez, mint például a Meghasadt valóság, Nyomodban és a Festménybe zárt lelkek kötetek, valamint a Függőség és az Egyezség könyvsorozatok. Nem rég megjelent pszichokrimi története, a Teremtett látszat hamar nagy sikereket ért el. A nyár közepén megjelenő, Örökül hagyott szavak című lélektani drámája, pedig egy teljesen új oldalát fogja megmutatni az írónőnek, így érdemes már most előjegyezni a kötetet.

 

1. Mik azok az inspirációk vagy élmények, amik arra sarkalltak, hogy íróvá válj? Mikor és hogyan döntötted el, hogy író leszel?

Tiniként nagyon szerettem olvasni, az időm nagy részében ennek a hobbimnak éltem. Több olyan könyv került a kezembe, ami tetszett ugyan, de mindig volt bennem egyfajta hiányérzet. Én máshogy alakítottam volna a történetet. Innen jött az ötlet, hogy írjak egy olyan sztorit a saját szám íze szerint. Majd született még egy és még egy. Sokáig eszembe sem jutott, hogy megjelentessem bármelyiket is, viszont egyszer valaki megkérdezte: nem gondolkodtál még azon, hogy író legyél? Azt feleltem, hogy nem, majd annyiban is akartam hagyni a dolgot. Ám a gondolat nem hagyott nyugodni, végül ráléptem erre a pályára.

 

2. Mi inspirált arra, hogy főként pszichológiai krimi és thriller történeteket írj?

Szintén tiniként kezdtem érdeklődni a pszichológia iránt. Tudom, hogy nagyon szélsőséges gondolat, de úgy éreztem, hogy ha elmerülök ebben a tudományágban, akkor mindent tudni fogok a világról – vagy legalábbis az emberekről. :) Úgy éreztem, szívesen írnék olyan témáról, ami eleve érdekel. A krimi és a lélektani thriller pedig ehhez egy rendkívül jó játszóteret biztosít.

 

3. Van-e számodra meghatározott rituálé vagy szokás a kreatív munkához?

Nincs. Ilyen szempontból nagyon egyszerű ember vagyok. Csak leülök, és írok. Néha gyújtok gyertyát, néha iszok egy pohár bort, de ennyi.

 

4. Hogyan tekintesz vissza az írói pályád kezdetére? Milyen tanácsot adnál azoknak a kezdőknek, akik szeretnének írni és kiadni könyveiket?

Szerintem nagyon fontosak a visszajelzések: béták, szerkesztők, lektorok véleménye. Szóval azt tanácsolnám, hogy merjenek szakmai segítséget kérni akár több helyről is.

 

5. Mik a legnagyobb kihívásaid és örömeid az írás során?

Én nagyon szeretem, ha az olvasók felveszik velem a kapcsolatot, miután elolvasták egy-egy regényemet. Mindig öröm kedves, szeretetteljes, pozitív visszajelzést kapni. Ugyanakkor az egész folyamat nagyon izgalmas: a karakterek kidolgozása, történet megalkotása, a borító megszületése stb. Minden momentumát szeretem.

 

6. Van-e olyan karakter vagy történet, amely különösen közel áll a szívedhez, és miért?

A legújabb könyvemet, a Teremtett látszatot említeném. Ennek a története azért áll közel a szívemhez, mert úgy érzem, eddig ennek a megírása során tudtam a leginkább önazonos lenni. A központi téma a trauma és annak hatása, mindezt egy krimibe ágyaztam. A könyvben megjelenő podcast felvételek, amelyek a sztori szempontjából különösen fontosak, még színesebbé teszik.

 

7. Hogyan látod a könyveid és az írásaid hatását az olvasókra?

Szerencsére sokan írnak egy-egy regény elolvasása után. Elmesélik, milyen hatással volt rájuk: elgondolkodtak, magukkal kapcsolatban lett felismerésük, valami megváltozott bennük, új nézőpontot kaptak stb. A legtöbben a tudást és megértést szokták kiemelni. Olvasás során új ismerettel gazdagodnak a pszichológiai vonalnak köszönhetően, illetve számtalan megértés is születik bennük ennek mentén.

 

8. Milyen üzeneteket szeretnél átadni műveiddel?

Minden regénnyel valami mást a pszichológiai témából fakadóan. De a fő koncepció mindig az, hogy szórakozva szerezzenek ismeretet, tudást. Vegyük a Mögötted! c. regényemet, ami a manipulációról szól. Ez a téma erősen jelen van a mindennapokban. A könyvben megjelenő lélektani ismeret pedig valós, tehát tudja hasznosítani.

 

9. Hogyan kutatod és készíted el háttéranyagaidat a regényeidhez?

Dokumentumfilmeket nézek, kutatásokat olvasok, könyveket vásárolok az adott témában, cikkeket gyűjtök. Ezek alapján készül egy átfogó háttéranyag, ami a regény alapját adja.

 

10. Milyen terveid vannak a jövőre vonatkozóan? Van-e olyan könyv vagy projekt, amit különösen izgatottan vársz?

Júliusban fog megjelenni az Örökül hagyott szavak, ami egy lélektani dráma lesz. Más, mint az eddigi munkáim, ezért nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fogadják majd. A központi téma az anyaseb és a sors, amit örökül kapunk.

 

Köszönjük a beszélgetést Ludányi Bettinának! Érdemes megnézni a szerző e-könyveit, mert május 15-én és 16-án 20%-os kedvezményt biztosítunk a műveire születésnapja alkalmából.

Ha még nem vagy tag, csatlakozz a DiBook Digitáliskönyv-klubhoz! Nyereményjátékokkal, kedvezményes ajánlatokkal, kihívásokkal és ajánlókkal várunk! Lehetőséget kapsz arra, hogy megoszd a könyves élményeidet más olvasókkal, és inspirációt meríts a következő olvasmányodhoz.

Előző

Kihagyhatatlan krimi és thriller e-könyvek

Következő

"Fontosnak tartom, hogy a könyveimnek legyen mondanivalója" - interjú Marilyn Miller írónővel