Kötelező olvasmányok új köntösben

Megosztás:

blog image

Az iskolai oktatásban meghatározó szerepet töltenek be a kötelező olvasmányok. Ezek a kötetek olyan olvasmányélményeket adnak, amelyek összekötnek minket, biztosítanak egy közös alapot. Az utóbbi években a modern technológiának köszönhetően jelentős változások történtek az olvasási szokásokban. Megjelentek az e-könyvek és a hangoskönyvek, amelyek alapjaiban formálták át az olvasást.

A kötelező olvasmányok

A kötelező olvasmányok segítségével fejleszteni lehet a szövegértést, továbbá az általános műveltség kialakításának legfontosabb eszközei. Hozzájárulnak az egyetemes értékek közvetítéséhez, és a látókör szélesítéséhez, valamint fontos szerepet játszanak a kritikai gondolkodás kialakulásában is. 

A klasszikus szépirodalmi művek általában egy-egy korszak társadalmi kérdéseivel is foglalkoznak. Ennek köszönhetően segítik az olvasókat abban, hogy jobban megértsék a társadalom működését. A kötelező olvasmányok célja, hogy a diákok megismerkedjenek az alapvető művekkel. Az így szerzett ismeretek által a fiatalok megérthetik a saját kultúrájukat, valamint képesek lesznek kritikusan viszonyulni a világban történő eseményekhez. 

 

Az e-könyvek és a hangoskönyvek

Az e-könyvek és a hangoskönyvek megjelenése változtatott az olvasási szokásokon. Számos előnyük van, amelyek közül az egyik legfontosabb a könnyű hordozhatóság, ugyanis nem kell nehéz könyveket cipelni magunkkal, az e-könyvek és a hangoskönyvek helyet kaphatnak például az okostelefonon. Egy eszközön akár több száz könyv is tárolható. Ennek köszönhetően ma már bárhol és bármikor hozzá lehet férni a kötelező olvasmányokhoz. 

További előnye ezeknek a lehetőségeknek, hogy környezetbarát alternatívát kínálnak a nyomtatott könyvekkel szemben. A digitális könyvek választásával csökkenteni lehet a papírfelhasználást, amely kifejezetten jó hír azok számára, akik környezettudatosan szeretnének élni. 

A kedvező árat is érdemes megemlíteni, hiszen ezek a könyvek jellemzően olcsóbbak, mint a papíralapú társaik. Ez annak köszönhető, hogy nincs papír- és nyomdaköltség, valamint a forgalmazás költsége is jóval kedvezőbb lehet. 

Az e-könyvek és a hangoskönyvek a tanulmányokat is jelentős mértékben meg tudják könnyíteni. Nem kell a diákoknak a könyvtárakban papírkönyvek között keresgélniük, és amiatt sem kell aggódniuk, hogy a kölcsönzött könyveket időben visszavigyék. Továbbá az sem okoz gondot, ha néhány fontos műből nem nyomtatnak új példányokat.

A hangoskönyvek esetében azt az előnyt is érdemes megemlíteni, hogy a segítségükkel a diákok akár utazás, sportolás vagy más tevékenységek közben is elmerülhetnek a kötelező olvasmányok világában. A hangoskönyveket felolvasó előadók pedig gyakran neves színészek, akik életre keltik a történeteket. Ez különleges élményt nyújthat a fiatalok számára, élvezetesebbé teheti a regények feldolgozását.

 

A digitális formátumok

Az iskolákban fontos szerepe van annak, hogy a tanulókat tudatos olvasóvá neveljék. Annak köszönhetően, hogy az utóbbi években megjelentek a digitális formátumok, a kötelező olvasmányokhoz való hozzáférés soha nem volt ilyen egyszerű a diákok számára. Hatalmas előnyt jelent az azonnali elérés. 

Korábban a tanulóknak várniuk kellett arra, hogy a könyv elérhetővé váljon a boltban vagy a könyvtárban, ma már a hangoskönyvek és e-könyvek beszerzése csak néhány kattintást igényel. Ráadásul a digitális kötetek lehetővé teszik a könnyebb keresést és az anyag gyors áttekintését, amely kifejezetten hasznos lehet a vizsgákra való felkészülés során. 

 

A DiBook oldalán megtalálhatóak többek között olyan kötelező olvasmányok is, mint Szophoklész Antigoné műve, amely a görög tragédiák egyik kiemelkedő alkotása. Továbbá elérhető Dante Isteni színjáték írása is, amely az európai kultúra egyik meghatározó műve. A klasszikus magyar irodalom sem maradhat ki: többek között megtalálhatóak Petőfi Sándor, Jókai Mór, Arany János, Mikszáth Kálmán, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Szabó Magda és Móricz Zsigmond legfontosabb alkotásai. A külföldi klasszikusok közül ajánljuk Shakespeare, Tolsztoj, Csehov, Jane Austen és Franz Kafka műveit, valamint George Orwell híres disztópiáját, az 1984-et, és sokak örök kedvencét Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg történetét.

 

Fedezd fel a DiBook szépirodalmi kínálatát, ahol számos kötelező olvasmány érhető el e-könyv és hangoskönyv formájában. Ne hagyd ki a lehetőséget és tapasztald meg, hogyan kelnek életre ezek a történetek az új digitális világban! Természetesen nemcsak kötelező olvasmányok találhatóak az oldalon, hiszen több mint 23 ezer e-könyv és hangoskönyv közül lehet választani. Ha szeretnéd másokkal megosztani az olvasási élményeidet, és inspirációt szerezni a következő olvasmányodhoz, csatlakozz a DiBook Digitáliskönyv-klubhoz!

Előző

"Mindegyik történetemben ott a lelkem egy darabja" - interjú Anna L. Green írónővel

Következő

"Minden történetemre hatással van az életem" - interjú Palotás Petra írónővel