Kozma Péter, a DiBookSale Zrt. vezérigazgatója - Interjú

Megosztás:

blog image

Kozma Péter, a DiBook vezérigazgatója a kezdetektől az „új DiBook” oldal lelke. Elhivatottságának és ötleteinek számtalan fejlesztést köszönhetünk... 

Kozma Péter, a DiBook vezérigazgatója a kezdetektől az „új DiBook” oldal lelke. Elhivatottságának és ötleteinek számtalan fejlesztést köszönhetünk, amelyek nyomán a DiBook lassan az e-könyv vásárlók egyik kedvenc webáruházává fejlődött. Az alábbi interjúban az oldal indulásáról, sikereiről és a közelmúlt nagyszabású fejlesztéseiről is beszélgettünk vele, és egy kicsit betekintettünk a DiBook kulisszatitkai mögé is.

 

A DiBook a 2010-es évek elején alakult. Pontosan mikor, és milyen célkitűzésekkel jött létre?

2013-ban alakult a cég. Ekkor még gyerekcipőben járt Magyarországon az elektronikus könyv fogalma, azt sem tudtuk igazából, hogy mi az az epub fájl. Azért vágtunk bele, mert egy új, innovációt hordozó területnek éreztük, és rendkívül praktikusnak tartottuk az e-könyveket. Elvégre egyszerűbb magunkkal vinni nyaraláskor egy csomó e-könyvet, mint telepakolni a bőröndünket a  nehéz „valódi”könyvekkel. Az induláskor is hittünk abba, hogy az olvasni szerető emberek közül hamarosan sokan felismerik majd az e-könyvek előnyét.

 

Milyen kihívásokkal szembesültetek az évek során? Mit neveznél a legnagyobb nehézségnek?

Kezdetben komoly nehézséget okozott az e-könyvformátumok kezelése, sok idő telt el, mire az olvasók megértették és megszokták, illetve eleinte nagyon kevés és nagyon drága olvasásra alkalmas eszköz létezett. Idő kellett ahhoz, mire a képernyőn vagy elektronikus eszközön való olvasás, mint olvasási forma,bekerült a “vérkeringésbe”. A felhasználóknak még meg kellett ismerniük a különböző formátumokat és a különböző e-könyvolvasókat. A kezdeti időkben nemcsak a kereslet, de a kínálat is nagyon szűkösnek bizonyult, hiszen ez a kiadói oldalnak is új dolog volt. Alig volt tartalom, hiszen a kalózkodástól való félelem visszafogta a kiadói kedvet is. A védelem drága és körülményes volt, kevesen tudták egyáltalán létrehozni, konvertálni az e-könyveket, ezért kevesen mertek belevágni az e-könyvek kiadásába. Persze üzletileg is aggodalomra adott okot, hogy “vajon kannibalizálja-e az e-könyv a papír könyvet”. Az első években így számtalan nehézségbe ütköztünk, de napjainkra szerencsére egyre nagyobb teret nyert az e-könyv minden formátuma, a kifejezetten erre készült e-könyvolvasókon kívül is számtalan eszköz van már, ahol a felhasználók e-könyveket olvashatnak – hiszen a mobiltelefon már mindenki zsebében ott lapul.  A  kiadók pedig a legtöbb kiadványukat elektronikusan is elérhetővé teszik. A félelmek természetesen most is jelen vannak, de a könyvpiac lassan átalakul és egyre inkább kedvez az e-könyves formátumnak, ami a DiBook fő profilja.

 

Az indulás óta mi volt a legnagyobb siker?

Ez a dátum hét évvel az indulás utánra, 2020 januárjára tehető, amikor egy teljesen új időszámítás kezdődött a DiBook életében. A régi, külső motoron működő webáruházat lecseréltük egy egyedileg megírt, új honlapra. Sokkal intenzívebbé tettük a kapcsolatot a kiadókkal is, ezáltal folyamatosan növekszik a kínálat. Beléptünk a közösségi médiába, aktívan megjelentünk a Facebookon, az Instagramon és a Molyon, ezáltal intenzívebb, szorosabb kapcsolatot alakítottunk ki az olvasóinkkal. Csak a Facebookon több mint négyezer követőnk értesül azonnal az újdonságokról és az akciókról. A felhasználókat is bevontuk egy felmérésbe, megkérdeztük tőlük, hogy mit hiányolnak, mit szeretnének még látni, hogyan szeretnék használni az oldalt, és ezek együttesen eredményezik azt a folyamatosan fejlesztett honlapot, amivel ma  találkozunk.

 

A kínálat folyamatosan bővül, hiszen az e-könyvek soha nem fogynak ki a raktárból,  sőt mindig jelennek meg újak.

Jelenleg hány e-könyvet lehet beszerezni a DiBookon? Az olvasók mennyire keresik az újdonságokat, és mennyire fordulnak a régebbi kiadású e-könyvek felé?

2022 őszén átléptük a 20.000 éles e-könyv számot, vagyis ennyi e-könyv közül válogathatnak a vásárlóink, de említsük meg az oldalon szereplő több mint 1.000 hangoskönyvet is. A tapasztalatok szerint a felhasználók elsődlegesen az újdonságokat keresik. Tekintettel arra, hogy a kiadókkal – akiknek a száma folyamatosan bővül – rendszeres, szoros munkakapcsolatban állunk, így az újdonságok megjelenése is folyamatos, szinte mindennapos. Ebben a 20.000 címből álló adatbázisban nagy a szórás, vannak olyan vásárlások, amelyek sok-sok évvel ezelőtt kiadott könyvekre vonatkoznak, hiszen a kiadó nem biztos, hogy az adott könyvet már utánnyomja és bár a nyomtatott kötetek az idők során elfogyhattak, de e-könyvben továbbra is elérhetőek maradtak. De ez a ritkább eset.  Véleményem szerint az újdonságok mindig prioritást fognak élvezni.

 

Rengeteg változáson ment keresztül a DiBook webáruháza, hogy az olvasók még kényelmesebben juthassanak hozzá az e-könyvekhez. Minden alkalommal tökéletesedett egy kicsit. Mit gondolsz, elnyerte már a végleges formáját?

Egy honlap esetében, pláne, ha egyedi fejlesztésű, soha nem merjük kimondani, hogy „na, készen van”. Mindig van valami, ami miatt változtatni kell, mindig lesz valami új ötlet, valami más divat, valami izgalmasabb fejlesztés, de lehet ez egy akár kis dolog is. Az a lényeg, hogy minden az olvasói, felhasználói élmény jobbá tételét célozza, hogy  vásárlóinknak jó érzés legyen az oldalon böngészni, itt lenni, ide visszatérni.

 

A fejlesztések körül mindig rengeteg munka van, és bár fárasztó, de egyben lelkesítő is. Te hogyan élted meg a legutóbbi, nagy „felújítást”?

A legutóbbi fejlesztés nem csak egy szimpla „ráncfelvarrás”, hanem egy nagyon komplex, rengeteg új dologgal teletűzdelt fejlesztés lett. Mi 2.0-nak neveztük el, de a fejlesztői csapattal is azt állapítottuk meg, hogy annyira sok újdonsággal bővítettük az oldalt, hogy szinte egy teljesen új honlap lett belőle. Izgalommal, várakozással és persze fárasztó munkával éltem meg a folyamatot, de úgy gondolom, hogy mindenképpen megérte. És ahogy említettem, ennek nincs is vége… :)

 

2022 októberében rengeteg új funkcióval bővült DiBook. Mik a tapasztalatok, az olvasóknak melyik funkció vált be a legjobban?

Büszke vagyok arra, hogy a DiBook elsőként vezetett be két olyan fejlesztést is, ami a magyarországi e-könyves piacon egyedülálló, ez pedig a törzsvásárlói pontrendszer és a csomagajánlat. A pontrendszer önmagáért beszél, hiszen minden normál árú vásárláskor beváltható pontot, azaz pénzt kap a vásárló. A pontokat pedig a következő vásárláskor be is válthatja – ezt az előnyt minden regisztrált felhasználónk élvezi. A csomagajánlatot is nagyon kedvelik az olvasók, de a sok-sok újításban helyet kapott a „kedvencelés”, és ehhez szorosan kapcsolódóan a megjelenéskor történő értesítés, amelyeket szintén intenzíven használnak az olvasók. Számtalan e-mailt küldtünk el a funkció bevezetése óta.

 

Volt olyan ötlet ebben a fejlesztésben, ami (még) nem valósult meg?

Igen, elvégre sosincs készen egy honlap, és ennek jegyében újabbnál újabb ötletek vannak most is terítéken. Hamarosan lesznek még újítások, meglepetések felhasználóink számára. Annyit elárulhatok, hogy most a „motorháztető alatti” változásokat végezzük, amelyek szintén fontosak. A fejlesztések akkor lesznek igazán élvezhetőek , ha egy gyors, a mai világ elvárásaihoz igazodó sebességű oldalon jelennek majd meg. Most ezen dolgozunk, hogy mind a webes, mind a mobilos nézetünk még gördülékenyebben, még nagyobb sebességgel tudja kiszolgálni az oldalon tartózkodó felhasználókat. A további ötleteken még a háttérben dolgozunk.

 

Milyen jövőbeni fejlesztésekre, újdonságokra számíthatunk a DiBookon?

Ha elárulnám most ezeket, nem lennének meglepetések. Lesznek, ez biztos. Folyamatosan gyűjtjük az ötleteket, dolgozunk azok megvalósításán és biztosítani igyekszünk, hogy a felhasználók soha ne unjanak rá a DiBook felületére. Ezzel természetesen nem bonyolítani akarjuk az e-könyvválogatás és -vásárlás folyamatát, épp ellenkezőleg, szeretnénk azt a lehető legegyszerűbbé és legkényelmesebbé tenni. És elárulhatom azt is, hogy jómagam, és a fejlesztői csapat is nagy lelkesedéssel és izgalommal készítjük ezeket a meglepetéseket az olvasóknak:)

 

Köszönöm szépen a beszélgetést Kozma Péternek!*

*Az interjút Bódis Éva készítette

Előző

Milyen változásokon ment keresztül a DiBook 2022-ben?

Következő

Mi a jó fülszöveg titka?