Miért kerülnek ennyibe az e-könyvek?

Megosztás:

blog image

A kiadók és a vásárlók között örökös harc dúl a könyvek ára miatt. Egy keménykötésű, fizikai könyv árát a vásárlók már kevésbé vitatják, az e-könyvekre elkért ezreket azonban sokan teljesen indokolatlannak tartják. Az e-könyveknek nincsen nyomtatási költsége, nem kell szállítani és raktározni és a vásárló díszkiadás helyett egy digitális terméket kap a pénzéért -szólnak az érvek.

A kiadók és a vásárlók között örökös harc dúl a könyvek ára miatt. Egy keménykötésű, fizikai könyv árát a vásárlók már kevésbé vitatják, az e-könyvekre elkért ezreket azonban sokan teljesen indokolatlannak tartják. Az e-könyveknek nincsen nyomtatási költsége, nem kell szállítani és raktározni és a vásárló díszkiadás helyett egy digitális terméket kap a pénzéért -szólnak az érvek.

De vajon mi kerülhet egy .epub fájlban többezer forintba?

A képlet egy kicsit bonyolult, mert bár a nyomdával valóban nem kell számolni, sok minden mással igen. Minden könyvkiadó, vagy akár magánkiadásban megjelenő író máshogy számolja ki az e-könyvek árát, de a kosárba eső tételek megegyeznek. Ezek a tételek az alábbiak:

- Szerzői jogdíj: külföldi könyvek esetén ez kifejezetten magas lehet, eltérhet a nyomtatott könyvek jogdíjától. Magyar szerző esetén is van jogdíj, mert az írók is szeretnek a munkájukért pénzt kapni , hiszen ők is ebből tudnak például kenyeret és kávét venni a boltban.

- A fordítás költsége: a fordítók általában egy könyvet egy fix összegért fordítanak le (karakterszám, szószám vagy ívek száma alapján), ami a kiadónak komoly költséget jelent. Ez természetesen csak akkor jelenik meg, ha az adott könyvet külföldről hozta be a kiadó. Magánkiadásra ilyen esetben még nem láttam példát (persze extrém esetek előfordulhatnak.) Ez a költség több százezer forintra rúg egy-egy könyv estén.

- A szerkesztés, korrektúra költsége: a fordítókhoz hasonlóan a szerkesztők és a korrektorok is meghatározott áron dolgoznak. Ha ezt a lépést valamelyik kiadó kihagyja, akkor abból nyelvhelyességi és helyesírási hibáktól nyüzsgő kötet születhet, ami rontja a kiadó hitelességét és az olvasó számára sem kívánatos. Ez is százezer forintos nagyságrendű kiadást jelent a könyvkiadónak.

- A tördelés és konvertálás költsége: tördelni nem túl bonyolult és nem is hosszadalmas, de ennek a szakmának is megvannak a maga szakmai előírásai. Az e-könyveken is azonnal meglátszik, hoy amatőr munka volt -e – ilyenkor fordulhatnak elő elcsúszott sorok, feleslegesen kihagyott oldalak, összecsúszott fejezetek – vagy profi tördelő készítette. Utóbbi esetben minden a helyén van, még az illusztrációkat is tökéletesen jeleníti meg az e-könyvolvasó. Mivel egy gyakorlott tördelő gyorsan és hatékonyan dolgozik, ez általában pár ezer (esetleg pár tízezer) forintos költséget jelent.

- A borító költsége: ez csak akkor jelenik meg külön, ha nem készült nyomdai könyv, hiszen a legtöbb esetben a két borító megegyezik. Ha azonban csak e-könyv készült, akkor egy profi borító sem olcsó  – és ez ugyancsak pár ezer forinttól akár sok tízezer forintig is terjedhet.

- A DRM, vagyis digitális másolásvédelem költsége: ez a tétel csak az e-könyveknél szerepel. Bár valóban nincs nyomdai költség, de a DRM is pénzbe kerül. Ez szintén pár ezer forintot tesz ki a kiadó számára, ha alkalmazzák.  Ha viszont nem alkalmazzák, akkor a fájlok nagyon gyorsan kerülhetnek a torrentoldalakra.

- És végül az igazi „feketebárány” az Áfa: Magyarországon sajnos az e-könyvek (a nyomtatott könyvekkel ellentétben) még mindig a 27%-os áfakörbe esnek, ami azt jelenti, hogy a könyvek árának több mint a negyede az állami költségvetést gyarapítja.

A fentieken túlmenően természetesen van költsége  a webáruház üzemeltetésének, fejlesztésének, így  a terjesztő jutalékát is bele kell kalkulálni az árba. Valamint a nagyobb könyvkiadók sok embert foglalkoztatnak, sok embert tartanak el, és az ő fizetésüket is ki kell gazdálkodniuk.

A fenti tételek alapján sajnos nem meglepő, ha egy e-könyv ára megközelíti a nyomtatott példányokét, hiszen a nyomtatás költsége arányaiban nem is annyira jelentős, mint gondolnánk.

 

Ezek szerint mindenki az e-könyveken akar meggazdagodni?

Nem, a helyzet nem ilyen egyszerű. A fenti költségeket csak azért vállalják a könyvkiadók, mert azt remélik, hogy a nyomtatott könyvekből (ahol a képlethez hozzáadódik a nyomtatás, szállítás, raktározás költsége is) bevételt szerezhet. Az e-könyvek piaca sajnos még mindig eltörpül a nyomtatott könyvekéhez képest. Azért jelennek meg ennek ellenére is e-könyvben a kiadványok, mert a legtöbb kiadó szeret lépést tartani a világ változásaival, és mert egy nyomtatott könyv kiadása után már kisebb befektetéssel tud létrehozni és forgalmazni e-könyvet is.

 

Akkor csak nagyon drágán vehetek e-könyvet?

Nem, erről szó sincs. Nagyon sok szerzői kiadású könyv jelent meg e-könyvben, amelyeknek árképzésében a fentieknél jóval kevesebb tétel szerepel, így párszáz forintért, de adott esetben akár ingyen is hozzájuthatsz olvasnivalókhoz. Valamint az akciókat is érdemes figyelned, mert a DiBookon sokszor jelentős kedvezményekkel szerezheted meg a vágyott e-könyveidet.

Amikor e-könyvet veszel, akkor nem csak egy .epub (vagy .mobi) fájlt fizetsz ki, hanem a szerző és a kiadói csapat szorgos, gyakran éjszakákba nyúló munkáját is támogatod. Bármilyen e-könyvet is választasz, biztos lehetsz benne, hogy az ára jó kezekbe kerül.

Előző

Könyvajánló / Könyvkritika: Máltai csere - Steve Berry

Következő

Milyen változásokon ment keresztül a DiBook 2022-ben?