Könyvajánló ajándék ötletek korosztályok szerint

Megosztás:

blog image

Sokszor gondolkodtok azon milyen könyvvel is lephetnétek meg szeretteiteket, de úgy érzitek elvesztek a kínálatban? Mi most segíteni szeretnénk nektek azzal, hogy összegyűjtöttünk izgalmasabbnál izgalmasabb digitális könyveket korosztályok szerint. Válogassatok könyves ajándékötleteink közül gyerek, ifjúsági, fiatal felnőtt, nőknek és férfiaknak szóló kategóriákban.

Gyerek könyvek:

Az alábbi könyvek garantáltan elvarázsolják a kicsiket és színes világokba repítik őket, ahol a kreativitás és a képzelet szárnyalhat. Csak néhány példa a mesekönyvek sokaságából, melyek megannyi izgalmas és tanulságos történettel várják a kis olvasókat. 

Michael Ende: A végtelen történet

Bux Barnabás Boldizsár egy könyvkereskedésben felfedez egy különleges kötetet: A végtelen történetet. Ő maga is a történet részévé válik, és Fantázia birodalmában kalandozik. Barnabás a történet főhőse lesz, akinek küldetése, hogy megmentse a Kislány Királynőt. Szerencsére két nagy segítője is akad: egy mindenható medál, az AURIN, és Atráskó, a páratlan vitéz. De vajon mit jelent a medálon lévő rejtélyes felirat: "Tedd azt, amit akarsz"?

Bernáth Zsolt: Lemezbolt a Szent János utcában

Egy máltai vakáció sok mindenről szólhat: tengerről, barátokról, egzotikus helyszínekről. Ám Orsi ennél sokkal többet talál a szigeten: egy réges-régi lemezbolt olyan titkokat rejt, amelyekről azt hitte, csak a máltai lovagrend legendáiban léteznek. Vagy még ott sem. Múltak és jövők kapuján nem is olyan egyszerű átkelni…

Alastair Chisholm: Tomas és Vasbőrű

Mint Rivven minden lakója, Tomas is úgy tudta, hogy a sárkányok évszázadokkal ezelőtt kihaltak. Egy nap azonban felbukkan előtte egy izzó szempár a kovácsműhely tüzében… Kiderül, hogy a fiú azon kevesek egyike, akik képesek sárkányt megidézni, így meghívást kap a titkos Sárkány Akadémiára. Tomnak nemcsak új képességével kell megküzdenie, hanem egy rejtélyes erővel is, ami veszélybe sodorja családját. Mit választ végül?

Zalka Csenge Virág: A varjúherceg

Úgy szeretlek, édesapám, mint a sót! Ismerős mondat, ugye? Ezúttal azonban nem a magyar király legkisebb lánya felel így, hanem a török padisah legkisebb fia. Vajon az ő sorsa is úgy alakul, mint a magyar királylányé? Vagy ezúttal máshogy kanyarodik a történet? Az olvasó számára ismerős népmesék távoli változatai megmutatják, mennyi hasonlóság van közöttünk, de azt is, milyen lenyűgözően sokfélék vagyunk. Így még izgalmasabb!

Zalka Csenge Virág: A kalóz királylány

A kötet a világ minden tájáról gyűjt össze és mesél újra történeteket merész lányokról, megértő fiúkról és más, a közhelyeken túlmutató, izgalmas figurákról. A szerző a hagyományos történeteket a mai közönség érdeklődésének megfelelően válogatja és fogalmazza újra közérthetően és szerethetően. Eközben megőrzi és továbbadja a mesék eredeti cselekményét, fontos kérdéseit és évszázadokon át őrzött, ma is elgondolkodtató, változatos kincseit.

Ben Miller: Hogyan lettem mesehős?

Lana és bátyja, Harrison mindig együtt játszottak – mígnem egyszer csak Harrison úgy érezte, ő már túl nagy ahhoz, hogy folyton csak játsszon. De amikor egy szupermarketben Lana rábukkan a bűvös portálra, amely egyenesen a jól ismert mesék világába vezeti, rá kell jönnie, hogy a mese bizony nem mindig játék! A mesék világát veszély fenyegeti – de vajon rá tudja-e venni Lana a bátyját arra, hogy újra higgyen a mesékben – még mielőtt túl késő lesz?

 

Ifjúsági könyvek:

Az ifjúsági irodalom sokszínűségéből válogattunk minden érdeklődési körnek és korosztálynak megfelelően. Ezek a történetek nem csupán izgalmakkal teliek, hanem segítenek megérteni a világot, fejlesztik az empátiát, és ösztönzik a fiatalokat a kritikus gondolkodásra.

Somfai Anita: Barátságháló

Időutazásos kalandok a múltban és egy másik dimenzióban! Lencsi és Fülöp egy különleges képességű macska segítségével nemcsak a gonosz ellen szövetkezik, hanem egyúttal a szigorú Márti néni körül szakadozó barátsághálót is újraszövi. Fantasztikus meseregény a világot összetartó hálókról.

Ingeborg Arvola: Buffy Berg tehetséges

Buffy Berg egy szegény lány, olyan szegény, mint kevesek a gazdag norvég fővárosban, Oslóban. De Buffy derűje kiapadhatatlan! Csodálatra méltó kitartással és leleményességgel igyekszik megvalósítani a nagy álmát is, hogy síelhessen. A síelés ugyanis a világ egyik legdrágább sportja. És Buffy hiába őstehetség, ehhez a sporthoz sok pénz kellene...

Natalie C. Parker: Seafire – Lángoló tenger

Caledonia Styxtől elvette szüleit és testvérét a kegyetlen Aric Athair. Most a fiatal kapitány és bajtársnői a Kartács-tengeren hajóznak. Azonban, amikor Caledonia legjobb barátnőjének és elsőtisztjének életét megmenti egy ifjú, aki Aric katonája, kérdéses, hogy engedje-e a fiút a hajójukon maradni. A fiú vonzó és talpraesett, folyamatosan rácáfol az előítéleteire. Vajon ő lehet a kulcs Aric Athair legyőzéséhez, vagy veszélyezteti mindazt, amiért a hajó legénysége harcoltak?

Marcel Theorux: A phenjani varázsló

Cso Csunszu szerencsés észak-koreai gyerek, és tudja, hogy a Vezető óvja álmát és országukat. Amikor a szállodában dolgozó édesapja egy vendég által otthagyott furcsa szerepjáték-szabálykönyvet hoz haza, élete megváltozik. A könyv segítségével megismeri a fantázia varázslattal átitatott világát, ahol győzedelmeskedhet a zsarnok hatalmak felett. Ám Észak-Koreában a képzelőerő is a párt tulajdona, és a fiúra sokkal nagyobb veszélyek leselkednek, mint a mágusok.

Stanisław Lem: Kiberiáda

Ez a kötet a robotok világába kalauzoló gyűjteményekből válogat. A két zseniális robotépítő mérnök, Trurl és Klapanciusz különleges utazásairól és kalandjairól mesél, valamint tobzódó az acéllovagokról, az elektronikus boszorkányokról, a szerelmes robotkirályfikról és a rátarti robotkirálylányokról. A történetek poétikusak és groteszkek, társadalomkritikájuk pedig friss és élvezetes. A kibernetikus csodavilág, melyet metsző iróniával tár elénk, a 21. század olvasóinak ismerős lehet.

Pataki Eszter - Pataki Krisztina: 512 méter

A tizenhét éves Anna előszeretettel időzik a tóparton. A tizenhat éves Gergő a tó túlsó partján él. Egykor sikeres úszó volt, amit abbahagyott családi gondjai miatt, és rossz társaságba keveredett. Gyakran kimegy a partra, és távcsővel lesi a túloldalt, mások idilli élete után sóvárogva. Így akad össze a pillantásuk, noha a személyes találkozásnak gátat szab a tó és a távolság, csetelni kezdenek, és beszámolnak egymásnak életükről. Kivéve a tökéletesség látszata mögött megbúvó, sötét titkokat… Vajon a közöttük szövődő kötelék elég erős ahhoz, hogy szembenézzenek a múltjukkal?

 

Fiatal felnőtteknek szóló könyvek:

Ezek a könyvek a felnőtté válás sajátos kalandjait és életbölcsességeit tárják fel izgalmas karakterek és lenyűgöző helyszínek társaságában. Érzelmekkel és kihívásokkal teli történetek, amelyek a felnőttkor sokszínű világába invitálnak.

K. M. Holmes: Izlandi vakrandi

Nia Izland szépségeiben találja meg önmagát barátnői körében, hátrahagyva ezzel múltját Magyarországon. A tájak ugyanúgy rabul ejtik, mint egy helybéli zenész, Tristan. Bár a vakrandi eleinte kételyeket ébreszt, a Crystal Cave jégbarlangban újra találkoznak, és a közös felfedezés során szenvedélyes kaland veszi kezdetét. Vajon szerelem rejtőzik a ki nem mondott gondolatok és elharapott szavak mögött?

R. F. Kuang: Sárga

June Hayward és Athena Liu, mindketten a Yale-re jártak és első könyvüket ugyanabban az évben adták ki. Athena sikere különböző műfajokban virágzott, míg June könyve nem talált utat a köztudatig. Athena váratlan halála után June ellopja barátnője titkos kéziratát, mely kínai munkások elfeledett történeteit meséli el az első világháborúban. Mert hát mi rossz történhet, ha saját alkotásaként küldi el az ügynökének? A lopott státusz azonban hamar veszélybe kerül.

John Scalzi: Állati gonosz

Mi történik akkor, ha egy titkos szupergonosz elhalálozik, és szeretett, ám tudatlan unokaöccsére hagy mindent? Mi lehet sokkolóbb az örökös számára? Szembesülni a ténnyel, hogy a nagybácsi valójában a világ egyik leghírhedtebb gonosztevője volt vagy, hogy birodalmát értelmes, emberi nyelvet és számítógépet használó macskák irányítják? Képes-e megbírkózni a hirtelen minden irányból rá leselkedő veszéllyel? Elvégre a végtelen mennyiségű pénz mellé az egész biznisz is jár, amire nem egy üzleti partnernek fáj a foga.

Mosonyi Mara: A szirt

Mason, az elit exkatona visszatér a titokzatos kisvárosba, hogy tisztázza barátnője tíz évvel ezelőtti halálának körülményeit. Ám a múlt sötét titkai és egy újabb gyilkosság sűrűjében mindnyájan veszélyben vannak. Közben régi szerelmek lángolnak fel, gyermekkori barátságok erősödnek meg vagy érnek véget, s a kiújuló konfliktusok viharában a szereplőknek nemcsak egymással, hanem saját lelkiismeretükkel is meg kell küzdeniük. Mindnyájan ott voltak a tragédia éjszakáján. Mindnyájan takargatnak valamit.

Alex Pavesi: Nyolc nyomozó

A detektívtörténetek aranykorának idején Grant McAllister professzor kidolgozza a bűnügyi rejtélyek matematikai szabályait. Harminc év elteltével egy kiadó szeretné új kiadásban megjelentetni a kötetet, ezért Julia, a szerkesztő elutazik, hogy találkozzon a visszavonultan elő professzorral. Azonban a Grant által írt történetek mindegyikében akadnak alig észrevehető következetlenségek, és egy azóta is megoldatlan valódi gyilkosságra utalnak. Ahhoz, hogy Julia kiderítse az igazságot, túl kell járnia Grant eszén.

Kondor Vilmos: Budapest romokban

1946-ban merényletet követnek el Budapesten, a rendőrség nagy erőkkel nyomozni kezd a Vörös Hadsereggel. Gordon Zsigmond igyekszik követni az eseményeket, de mintha valaki mindig előtte járna: halottak bukkannak fel, élők tűnnek el, miközben a rendőrség egyre-másra tartóztatja le a legismertebb bűnözőket, akiknek törvénytelen pénzük szőrén-szálán eltűnt. Gordon ezeket szeretné előkeríteni, miközben bepillantást nyer egy bűnözőkkel teli embertelen világba. Végül egy kegyetlen figurához jut el, aki minden eszközt hajlandó bevetni, hogy teljesítse a rábízott feladatot.

 

Könyvek nőknek:

Barangolás a női lélek, a romantika és a szenvedély világában. Erős női karakerek olyan nőknek, akik motivációt és inspirációt keresnek. Megható történetek, humorral és izgalmakkal, a karrierről, anyaságról és házasságról.

Sharon Stone: Kétszer élni, mi lehet ennél szebb

Sharon Stone, a világhírű színésznő, egy masszív agyvérzés után megpróbálja újjáépíteni életét, karrierjét és egészségét. A memoárja őszintén beszél kulcsfontosságú szerepeiről, barátságairól, csalódásairól és sikereiről, miközben felfedi az iparágban és az életben átélt kihívásokat. Stone erőt talált a gyerekeiben és humanitárius munkájában, és küzdelmeiről szóló története inspiráció a túlélőknek és megsebzetteknek.

R. Kelényi Angelika: Egy ​hajszálon múlt

Emmának tulajdonképpen mindennel problémája van; az alakjával, a munkájával, a sűrű hétköznapjaival és a házaséletével is. Komolyan hiszi, hogy negyven fölött, nem sokkal szülés után, kinyúlt mackóban és lógó hajjal a kutyának sem kellene, nemhogy a jóképű nála fiatalabb férjének. Szuper feleség, szuper anya és szuper munkaerő akar lenni. Viszont feltűnik egy szőke bombázó és egy zöldszemű szörny és csak egy „hajszálon” múlik, hogy mindez tévútra nem sodorja. Szerencsére, legalább a humorát nem veszíti el.

Michelle Obama: Belső Fényünk

Michelle Obama az élet kihívásairól és belső erőforrásainkról mesél. A Belső fényünkben kapaszkodókat kínál a változó világban, és őszinte párbeszédet indít el kapcsolatokról, különbözőségek elfogadásáról és az élet nehézségeinek leküzdéséről. A tapasztalatain alapuló elvek, humora és empatikus hangneme inspirációt ad a változáshoz és fejlődéshez. Az könyv gazdag tanácsokkal és inspirációs történetekkel ösztönöz a saját életed mélyreható vizsgálatára és tartalmas kapcsolatok kialakítására.

Nicole Trope: Anyák titka

Andrea kilenc hónapos terhes, és most költözött egy lepusztult házba a titokzatos férjével, Terryvel és hároméves kisfiával, Jackkel. Csak nyugalomra és megértésre vágyik. Mindezt a szomszédos Gabbytől kapja meg, akivel hamar összebarátkozik. Tapasztalt anyuka és van egy szülőségről szóló oldala is. Egy igazi főnyeremény és bébiszitternek is kiváló, vagy mégsem? Egy nap Jacknek nyoma veszik. A rendőrök is keresik, amikor Andrea egy nőtől különös telefonhívást kap. Vajon mi köze van mindehhez Gabbynak és családjának?

Tia Williams: Hét nap örökké

A bestsellerszerző Eva Mercy erotikus könyvei a sikerlisták élén állnak. Egyedülálló anyaként áll helyt a gyereknevelésben és a hivatásában. Shane Hall egy visszahúzódó, rejtélyes, díjnyertes szépirodalmi szerző, aki hirtelen bukkan fel New Yorkban. A két író váratlanul találkozik és senki sem tudja, hogy húsz évvel korábban szerelemtől izzó, őrült hetet töltöttek együtt. Nem tarthatják titokban a kölcsönös vonzalmat és, hogy a könyveikben egymásnak írnak. Eva úgy érzi, el kell űznie Shane-t, hogy visszatérhessen a normális életéhez. De előtte van néhány kérdés, amire választ kell kapnia…

Barna Berni: Juliet Sol

Juliet, Andreas és a titokzatos Sol talán mindig is egymást keresték. Furcsa véletlenek sodorják őket egymás felé. Egy írónő, akibe az ereje miatt szerettek bele a férfiak, azonban a végén mind el akarták tőle azt venni. Egy üzletember, akivel gyermekkorában az apja kegyetlenül bánt, most pedig csak arra vágyik, hogy bántsák. Egy fiatal, öltönyös bűnöző, aki sötét sorsot örökölt, viszont ki szeretne törni a végzet béklyóiból, és új életet kezdeni. De mit keresnek ők együtt, egy történetben? Hogyan válhatnak a sérüléseink a segítőinkké?  Van-e téren és időn átívelő szerelem?

 

Könyvek férfiaknak:

Izgalmas bűntényeket, rejtélyeket és ipari forradalomról szó történelmi könyvet is ajánlunk a regények kedvelőinek. Ha pedig jobban érdekel valakit tudományos ismeretterjesztő kötet, akkor a mesterséges intelligenciáról szóló nem is lehetne aktuálisabb. Ráadásul a Bud Spencer rajongóknak is készültünk egy ajánlással.

Bánovics Attila: Az espani bankrabló

Száz kiló lopott pénz, húsz év és egy kisvárosi detektív. Az 1972-es New York-i bankrablás után Pataky eltűnt, ahogy a pénz is. 1994-ben, Dél-Franciaországban, ahol az egyik résztvevő, Thomas Berger él, egy hullát találnak a golfpályán. A helyi rendőrség fiatal felügyelőnőjének, Antoinette Tinhannak, akinek legkomolyabb ügye egy könyvtári lopás volt, most egy gyilkosságra és a bankrablás közötti összefüggésre is fényt kell derítenie.

Bihary Péter: Rose von Jericho

Fehér Dávid egy egyszerű, hétköznapi ember, aki nem is sejti, hogy egy több mint fél évszázados összeesküvésbe csöppen. Az évtizedeken át bujkáló háborús bűnösök, a Moszad nácivadász akciói ismeretlenek számára. A nagymamája sokat mesélt a koncentrációs táborban töltött időről. Dávidot az új munkahelyén, Mannheim egy luxusidősotthonában önismeretből és emberségből is vizsgáztatja az élet. A lelke legmélyebb bugyrait fürkészve jön rá arra, hogy néha hajszálvékony a határ a jó és a rossz között. 

Ken Follett: A világosság fegyverei

A XVIII. század végétől a haladás ütközik a hagyományokkal, a szegények és gazdagok közötti ellentétek felerősödnek, és a háború elnyeli egész Európát. A Fonó Jenny megjelenésével a textilipar új korszaka kezdődik. A nélkülözések miatt lázadások, és géprombolások történnek, a kényszertoborzásnak ellenállnak. Megismerhetünk egy anyát, akinek férje meghal; egy előkelő lányt, aki szegényeknek nyit iskolát; egy fiatalembert, aki megörököl egy veszteséges vállalkozást; egy takácsot, aki ötleteivel segíti barátait; egy férfit, aki mindenáron védi megszerzett vagyonát. 

Yrsa Sigurðardóttir: Préda 

Az izlandi tél kellős közepén egy kis csapatnyi turista eltűnik a kopár, jéggel borított hegyek között. Már több mint egy hete nem tudni róluk semmit, amikor a mentőcsapat elindul a felkutatásukra. Mit keresett ez a maroknyi ember a sötét, hóviharoktól sújtott vadonban? Miért hagyták el azt a kevéske menedéket, amijük volt, sőt vetették le a ruháikat is? Eközben különös események történnek a külvilágtól elzárt stokksnesi radarállomáson is, ahol semmi sem az, aminek látszik: legyen az a tátongó, fekete üreg a tengerparton, amely mintha vonzaná magához az embereket...

Mustafa Suleyman - Michael Bhaskar: A következő hullám

Hamarosan MI-k fogják megszervezni az életünket és biztosítani az állami szolgáltatásokat. Nemsokára a DNS-nyomtatók,autonóm fegyverek, robotasszisztensek és a korlátlan energia világában fogjuk találni magunkat. Mustafa Suleyman szerint az elkövetkezendő időt ezek a nagy erejű, exponenciálisan terjedő új technológiák fogják meghatározni. Suleyman azt mutatja be, hogyan teremtenek majd ezek az erők elképesztő jómódot, ugyanakkor sodorják veszélybe a nemzetállamot, ami eddig világrendünk alapját jelentette. Képesek leszünk megmaradni azon a keskeny ösvényen, ami a katasztrófa és a disztópia között kanyarog?

 

Bud Spencer: Eszem, tehát vagyok

Humorral fűszerezve ötvözi a gondolkodás művészetét a főzés művészetével. Egyik legnagyobb szenvedélye az evés, számára a létezés középpontja. Humorral és iróniával teli, káprázatos szellemi párbajt vív olyan neves filozófusokkal, mint Szókratész, Konfuciusz vagy Immanuel Kant. Ha pedig cserbenhagyják a szavak, akkor ínycsiklandó olasz ételkülönlegességeket készít vendégeinek, a tészta- és halételektől a jellegzetes nápolyi süteményekig, mire jóllakottan és elégedetten kiegyeznek.

 

A december 26-ig érvényes karácsonyi 2+1 akciónk keretein belül több embernek is kedveskedhetsz, mert minden harmadik könyv ingyen van.

Ha úgy érzitek, rábíznátok a választást arra, akinek ajándékozni szeretnétek akkor nézzetek körül az ajándékutalványaink között! Ezt az ajándékozott is be tudja váltani a 2+1 akciónkban az ünnepek alatt.

Kívánunk nektek sok örömöt az ajándékválasztáshoz!

Előző

Varázslatos karácsonyi kalandok a könyvek világában

Következő

Julia Quinn: Az érzelmek mesternője és a Bridgerton csodálatos világa