Kindle vs. tablet – melyiket válasszam?

Megosztás:

blog image

Mára már minden területen elérhetőek a különböző digitális eszközök, ez igaz a könyviparra is. A technológia fejlődésével és az  innovációk megjelenésével a régi, hagyományos dolgok mellett megjelennek a modern eszközök is. Ilyen például a hordozható mobil készülékek, valamint a jelen cikkünkkel érintett tabletek és e-book könyvolvasók. Az utóbbiak közül a legismertebb és legelterjedtebb készülék a Kindle.

Mára már minden területen elérhetőek a különböző digitális eszközök, ez igaz a könyviparra is. A technológia fejlődésével és az  innovációk megjelenésével a régi, hagyományos dolgok mellett megjelennek a modern eszközök is. Ilyen például a hordozható mobil készülékek, valamint a jelen cikkünkkel érintett tabletek és e-book könyvolvasók. Az utóbbiak közül a legismertebb és legelterjedtebb készülék a Kindle.

A Kindle és a tablet között az a legfontosabb különbség, hogy a Kindle egy olyan eszköz, ami kizárólag  olvasásra szolgál, míg a tablet többféle célra használható, így az olvasás csak egy a  lehetőségei közül.

A Kindle előnyei:

  1. Kijelző: A Kindle-ek kijelzője az olvasásra lett optimalizálva, így kényelmesebb vele olvasni, mint egy tablet kijelzőjével. A Kindle-ek kijelzője kontrasztosabb és a szöveget könnyebben olvashatóvá teszi, míg a tablet kijelzője gyakran fényesebb és reflektálóbb, ami szemfáradást okozhat.
  2. Méret: A Kindle-ek általában kisebbek és könnyebbek, mint a tablet-ek, így kényelmesebben hordozhatók és jobban kezelhetők  olvasás közben.
  3. Üzemidő: A Kindle-ek általában hosszabb üzemidővel rendelkeznek, mint a tablet-ek, így az olvasás során kevesebbet kell az eszközöket tölteni.
  4. Tartalmak: A Kindle-en elérhető tartalmak kifejezetten az olvasáshoz készültek, így az olvasók számára kényelmesebb és gyorsabb lehet az olvasás. Számos könyvet feltehetünk a virtuális könyvespolcunkra.
  5. Könnyebb szöveg módosítás: A Kindle-eken lehetőségünk van a szöveg méretét és a betűtípust módosítani, így kényelmesebben olvashatjuk a könyveket.
  6. Kényelmes olvasás éjszaka: A Kindle-eken lehetőségünk van az éjszakai olvasásmód beállítására, ami csökkenti a képernyő fényét és így kellemesebb  lehet az éjszakai olvasás.
  7. Elérhetőség: Bárhol, bármikor elővehetjük a kedvenc könyveinket, nincs nagy súly a táskánkban.

A Kindle olvasóknak hátrányai is lehetnek az olvasás során:

  1. Összehasonlíthatatlan az olvasás élménye a nyomtatott könyvekkel: Bár a Kindle-ek kijelzője kontrasztosabb, mint a nyomtatott könyvek papírja, az olvasás élménye mégsem ugyanaz, mint a nyomtatott könyvek olvasása. Nincs meg a lapozás élménye, ehelyett egy húzással vagy kattintással tudunk oldalt lapozni.
  2. Nincs ugyanaz az illat: A nyomtatott könyveknek sajátos illatuk van, amit a Kindle-ek nem tudnak biztosítani. Sokan éppen ezt hiányolják az olvasás élményéből.
  3. Figyelmet igényel: Ha nem figyelünk oda a töltöttségi szintre, akár meg is szakadhat az olvasás. Szerencsére ezt egy hordozható power bankkal könnyel megelőzhetjük vagy otthon időben  töltőre tesszük a készüléket.

A Tablet tulajdonságai:

  1. Kijelző: A tablet kijelzője gyakran fényesebb és reflektálóbb, mint a Kindle-ek kijelzője, ami szemfáradást okozhat az olvasás során.
  2. Méret: A tablet-ek általában nagyobbak és nehezebbek, mint a Kindle-ek, így kevésbé kényelmesek az olvasáshoz.
  3. Akkumulátor: A tablet-ek általában kevesebb üzemidővel rendelkeznek, mint a Kindle-ek, így gyakrabban kell azokat tölteni az olvasás során.
  4. Tartalmak: A tablet-eken elérhető tartalmak sokkal szélesebb körűek, számos formátumú könyvet tudunk rajtuk olvasni, ha rendelkezik megfelelő programokkal.
  5. Multifunkcionális: Olyan tartalmakat is elérhetünk rajtuk, amelyek nem feltétlenül az olvasáshoz készültek.

Összességében mindkét eszköz hasznos lehet az olvasásra, de ha elsősorban az olvasásra használná a készüléket, akkor a Kindle lehet a jobb választás.

Olvasói visszajelzések az e-könyv olvasó használatáról

Akik már átálltak a digitális könyvek olvasására, sokkal inkább az előnyökről, mintsem a hátrányokról számoltak be. Természetesen nem vagyunk egyformák, mindenkinek más a véleménye, tapasztalata egy adott eszközről.

A hátrányok közül leginkább a könyvfogás érzése, illata az, ami sokaknak  hiányzik.

 A könyvolvasók töltése már jobban megosztja az olvasók véleményét. Van, akit nagyon zavar, mások szerint viszont ki lehet bírni, ugyanis egy töltéssel akár heteken át is jól használható az e-könyv olvasója.

Vigyázni kell az olvasó készülékre, ahogyan minden digitális eszközre, ugyanis véletlen balesetek előfordulhatnak, így érdemes tokot is vásárolni hozzá.

A leggyakoribb előny sokak számára, hogy az e-book olvasó eszközökön számos könyv elérhető, továbbá méretileg nem foglal sok helyet, így egy hosszabb utazás alkalmával a  sok valódi könyv helyett elég bepakolni az olvasó készüléket és máris rengeteg hely marad a bőröndjében más holmik számára. Ez különösen a repülőgépen történő utazásnál lehet fontos szempont.

A piacon számos e-könyv olvasó érhető el, de kiemelkedőek azok a készülékek, amelyek rendelkeznek háttér világítással, mert így olyan helyeken is kényelmesen lehet olvasni, ahol kevés a fény. Szintén előnyösnek találják az emberek azokat az olvasókat, amelyek rendelkeznek idegennyelvi szótárral, hiszen ha valaki szeret idegen nyelvű könyvet olvasni és elakad egy szó értelmezésénél, könnyedén rákereshet az adott szó jelentésére.

A betűméretezés is közkedvelt előnynek számít, ugyanis a könyvek egy adott betűmérettel és betűtípussal jelennek meg, amit az olvasó nem tud megváltoztatni. Egy e-könyv olvasóban azonban mindenki úgy választhatja meg a betűket, ahogyan az a számára kényelmes, ezáltal nő az olvasás élménye.

Az e-könyvek vásárlás után az olvasók a könyveket szinte azonnal készhez kapják, nem kell megvárni a futárt a könyv érkezésével vagy nem kell bemenni érte a könyvesboltba. Nincsenek nyitvatartáshoz kötve, ugyanis az interneten bárhol, bármikor hozzájuthatnak a kiszemelt könyvhöz.

Az utolsó és bevallom számomra is meglepő tény, de  nem hagyható  figyelmem kívül, hogy a fogyatékkal élő emberek számára is könnyebb a használata, mint a hagyományos könyvek esetén. Mozgásszervi betegek részére könnyebb a kezelése, akik erő hiányában vannak, a könnyű súly miatt könnyebb a tartása vagy a látássérültek számára, akik maguk tudják beállítani a számukra tökéletes betűméretet és betűtípust.

Bármelyik készülék jó lehet az olvasásra, az olvasónak  kell eldöntenie,  hogy csak olvasásra szeretné használni a készülékét vagy más egyéb funkcióra is. Ennek megfelelően kell a készülékez kiválasztania.

Előző

Jelenjen meg a te kéziratod is e-könyvben!

Következő

Könyvajánló / Könyvkritika: Máltai csere - Steve Berry