"Boldog vagyok, hogy másoknak is örömet okoznak a történeteim" - interjú Karády Annával

Megosztás:

blog image

Hogyan lesz egy balatonfüredi jogászból történelmi romantikus író? Karády Annával, hazánk egyik legnépszerűbb írónőjével beszélgettünk élményekről, kihívásokról, tervekről és arról, hogy mit tanácsolna az írói pályára vágyóknak.

Az írónő gyermekkorát a Balaton mellett töltötte. Budapesten tanult jogot, és az egyetem elvégzését követően itt is dolgozott, tudományos munkák és szakmai publikációk keretében írt. Első regénye A füredi lány címmel jelent meg 2021-ben. Ezt követte a Cigányélet grófi módra című novella, majd az első regény folytatása: A füredi földesúr. 2022 nyarán jelent meg az A füredi gyermek, az A füredi lány-sorozat lezáró része. 2023-ban a Zserbó-sorozat két kötete került a virtuális polcokra, A múlt tengerén és A háború tengerén című regények.

 

1. Mik azok az inspirációk vagy élmények, amik arra sarkallták, hogy íróvá váljon?

A természet. Lenyűgöz a körülöttünk lévő teremtett világ, szeretem az erdőket, vizeket. A balatonfüredi Koloska-völgy különleges hangulata elvarázsolt.

 

2. Hogyan lesz egy balatonfüredi jogászból történelmi romantikus író?

Mindig is közel állt hozzám az irodalom - és a történelem is. Szeretek a régmúlt világon gondolkodni. Foglalkoztatnak a hétköznapi kérdések, hogyan éltek, mit viseltek, mit ettek, stb…

 

3. Van-e számára meghatározott rituálé vagy szokás a kreatív munkához?

Különleges dolgok nincsenek. Szeretem bejárni a történetben szereplő helyszíneket, igyekszem megismerni és átélni az adott témám speciális hangulatát. Szeretek közben tollal írni, füzetbe. Szigorúan fekete tintával - talán ez az egyetlen különlegesebb dolog.

 

4. Hogyan tekint vissza az írói pályája kezdetére? Milyen tanácsot adna azoknak a kezdőknek, akik szeretnének írni és kiadni könyveiket?

Bátorság, bátorság, bátorság! Bele kell adni a szívünket-lelkünket.

 

5. Mik a legnagyobb kihívásai és örömei az írás során?

Az írás előtt akad a legtöbb kihívás. Az, hogy megtaláljam rá az elegendő időt és megfelelő beosztást, mert amikor elkap a hév, akkor éjjel-nappal írnék, de közben nem állhat meg az élet(em) sem. Amikor szövöm a történetet az maga az öröm.

 

6. Van-e olyan karakter vagy történet, amely különösen közel áll a szívéhez, és miért?

Az összes karaktert szeretem, a szívemhez nőnek nagyon.

 

7. Hogyan látja a könyvei és az írásai hatását az olvasókra?

Boldog vagyok, hogy másoknak is örömet okoznak a történeteim. Amikor írok, én fejben egy másik korban járok hónapokig (évekig), és teljes szívemből örülök, ha végül az olvasókat is el tudom varázsolni egy másik világba.

 

8. Milyen üzeneteket szeretne átadni műveivel?

A világ - és benne az élet - maga a csoda.

 

9. Hogyan kutatja és készíti el háttéranyagait a regényeihez?

Rengeteget olvasok, helytörténeti kiadványokat böngészek, utazom és kirándulok.

 

10. Milyen tervei vannak a jövőre vonatkozóan? Van-e olyan könyv vagy projekt, amit különösen izgatottan vár?

Sok ötletem van, az időt sokkal nehezebb megtalálni hozzá. Csak olyat írok, ami feltüzel. Amiről írok, az izgatottá tesz.

 

Köszönjük szépen a beszélgetést Karády Annának!

Isten éltesse az írónőt! Ebből az alkalomból minden Karády Anna e-könyv 25%-os kedvezménnyel érhető el 2024. február 18-án éjfélig.

 

Ha pedig szeretnéd megosztani könyves élményeidet, csatlakozz hozzánk a Facebook csoportunkba, ahol más olvasókkal diskurálhatsz és inspirációt meríthetsz a következő olvasmányodhoz. Ossz meg véleményeket, tippeket, és találkozz olyanokkal, akik hasonló szenvedéllyel szeretnek olvasni A könyvek világa mindig gazdagabb lesz, ha megosztjuk egymással élményeinket!

Előző

DiBook toplista - 2023 top 23 e-könyve

Következő

Pierce Brown a Vörös lázadás sorozatában lenyűgöző világot teremtett