De ki is az a Robert Galbraith?

Megosztás:

blog image

J. K. Rowling a Harry Potter sorozattal világhírre tett szert. A 78 nyelvre lefordított, több mint 450 millió példányban elkelt hétkötetes sorozat sikere megismételhetetlennek tűnik...

J. K. Rowling a Harry Potter sorozattal világhírre tett szert. A 78 nyelvre lefordított, több mint 450 millió példányban elkelt hétkötetes sorozat sikere megismételhetetlennek tűnik, és ez a mű írójára hihetetlen nyomást helyezett. Rowling azonban ahelyett, hogy visszavonult volna és élvezné a békés semmittevést, továbbra is ír és zseniális történetekkel szórakoztat bennünket – éppen csak másik műfajban, és másik név alatt.

Robert Galbraith tehát egy álarc, az új kezdet álarca. A történet ismét zseniális, még akkor is, ha ezúttal hiányoznak a varázspálcák és a horcruxok. Elvégre J. K. Rowling egy varázslatos világot teremtett, amely a gyerekek és a felnőttek szívét egyaránt meghódította.

 Robert Galbraith viszont krimit ír.

Azoknak, akik mindenáron a Roxfortba vágynak vissza, talán nem ez a z új műfaj a legjobb választás. Számukra a rengeteg varázsiskola-utánzat (amelyek némelyike épp elég fantáziadús és izgalmas ahhoz, hogy szórakoztató legyen) nyújthat kikapcsolódást. Azoknak azonban, akik szeretik Rowling lendületes, mégis minden részletre kiterjedő stílusát, akik az elrejtett utalások alapján szeretnének a titkok nyomába eredni és akik bírják a keményebb történeteket is, ez a regénysorozat tökéletes választás lehet.

Mára talán már kijelenthető, hogy Rowling nem tud (illetve nem akar) elkapkodni semmit. A Cormoran Strike regénysorozat már a hatodik kötetnél jár és bár eleinte alig-alig lépte túl az ötszáz oldalas terjedelmet, A koromfekete szív már meghaladja az ezer oldalt is. Ezt azonban egyetlen olvasó sem bánta eddig. Ha nem is repkednek levélhordó baglyok, a történet erős atmoszférája, a karakterek jelenléte egy egészen másik világban ejti csapdába az olvasót. Továbbra sem hagytuk el Londont és a történet rengeteg emlékezetes jelenetet rejteget. A karakterek hozzánk nőnek, a történet végig érdekfeszítő és hangulatos marad, a legizgalmasabb jeleneteket pedig talán soha nem fogjuk elfelejteni.

A koromfekete szívben azonban már nemcsak egy kitalált történettel találkozunk, hanem olyasvalamivel, amit J. K. Rowling a saját bőrén tapasztalt meg  az internetes zaklatás legmélyebb bugyraival. A világhírnév magában hordozza annak a veszélyét, hogy az ember bármit is tesz, bármit is mond, ítélkezni fognak felette. Elég egyetlen nyelvbotlás, egyetlen élesebben megfogalmazott véleménynyilvánítás, az internet arctalan társadalma egyszerre hördül fel és esik neki akár a legdurvábban is valakinek, akiért korábban még rajongott. J. K. Rowling ezt megélte, de ahelyett, hogy visszavonulva eltűnt volna a szemünk elől, most egy új regényben tárja elénk a történetét – természetesen átdolgozva, más karakterek szemüvegén keresztül, új lendülettel és végtelenül izgalmasan.

A magyarul a Gabo Kiadó gondozásában megjelent sorozat minden része elérhető a DiBookon, úgyhogy ha még nem olvastad, de kíváncsi lettél a történetre, akkor egyetlen percet se késlekedj!

Előző

A Dűne megálmodója – Frank Herbertről dióhéjban

Következő

Hogyan változtat a szokásokon az e-könyv?