Az első tudományos-fantasztikus történetek már az 1800-as években, Jules Verne tollából születtek. Ő volt az első, aki a tudomány akkori állását megpróbálta továbbgondolni, és elképzelni, hogy hová juthatunk el a jövőben. H. G. Wells aztán új lendületet adott a műfajnak, és az ő követői között is világhírű nevek szerepelnek a listánkon. A sci-fi műfajában nemcsak a jövőt képzelhetjük el, de annak társadalmi hatásait, veszélyeit is. És mindegy, hogy az emberiség merészkedik túl messzire, vagy az idegenek látogatnak meg bennünket: kénytelenek vagyunk szembesülni vele, hogy milyen törékeny az emberiség és az emberi társadalom. 

A DiBook e-könyv kínálatában számos sci-fit találsz. Az űroperák közül az egyik legismertebb és talán legnépszerűbb Isaac Asimov Alapítványa, amely az emberi megalománia és a vég nélküli terjeszkedés veszélyeire hívja fel a figyelmet. A műfaj egyik legfontosabb képviselőjének további műveit is érdemes közelebbről megnézned, hiszen az Én, a robot című műben az író lefektette a robotika három törvényét, amelyet a kutatók és tudósok a mai napig szívesen idéznek és próbálnak betartatni jelen korunk robotaival. 

De ugyanilyen elsöprő erejű Frank Herbert Dűnéje, amely ízes keveréke a társadalmi sci-finek és a kalandregénynek, és amelyben egyszerre van jelen az idegen lények okozta kockázat és az emberi kapzsiság veszélye.

Arthur C. Clarke megkerülhetetlen, ha sci-firől van szó. Műveiben, bár az emberiség már tudományosan sokkal fejlettebb – akár a jelen korunknál – az egyetemes tudat kerül előtérbe. Űrodisszeia-sorozata a nem is túl távoli jövőbe repít téged.

Philip K. Dick történetei a társadalmi sci-fi kiváló példányai, a VALIS pedig az egyik legmeghatározóbb műve, amelyben az emberiségre zúduló információ-áradatban már a valóság szövete is felreped.

A disztópia alműfaja már sokkal közelebbi, és az ebbe a kategóriába tartozó regények nagy része valós, jelenkori problémák hatásaira hívja fel a figyelmet – általában kalandos, izgalmas, sokszor ifjúságiformában. Az egyik leghíresebb képviselője a filmként is nagy sikert aratott Éhezők viadala-sorozat Suzanne Collins tollából. És ha tetszett, és további kiváló műveket olvasnál a műfajban, Octavia E. Butler Xenogenezis-trilógiájával is érdemes megismerkedned. 

A keményebb kategóriába tartozó sci-fi thriller műfaj egyik legnagyobb képviselője Richard Morgan, akinek Valós halál című regénye alapján Netflix-sorozat is született. 

Ha pedig az időutazást a rengeteg cáfolat ellenére sem zárod ki a lehetséges faktorok közül, és szeretnél egy kiváló humorú író regényeibe belefeledkezni, ismerkedj meg Jodi Taylorral és a St. Mary-krónikákkal!

Ha te is sci-fi rajongó vagy, akkor nézz körül bátran a DiBook kínálatában, mert biztosan találsz kedvedre való, új kedvenceket.